Vad händer när Kina börjar gå på Gym?

Om världens stora sportkläder skulle kunna hitta ett land med precis den rätta blandningen av ingredienser för att bränna sina affärer i många år framöver, skulle det se ut som om Kina idag.
Till atletiska slitbolag, inklusive Nike, Adidas, New Balance och Under Armor, samt aktiva varumärken som Lululemon, erbjuder Kina en perfekt blandning av faktorer: 415 miljoner årtusenden; en blomstrande medelklass blir intresserad av hälsa och fitness; statliga investeringar i sport; och en snabbt växande konsument aptit för sportkläder-speciellt utländska märken.
USA är fortfarande oöverträffad som den största marknaden för sportkläder och kommer inte att cede titeln när som helst snart. Men det är en mogen och hård konkurrensutsatt marknad, som västeuropa. I Kina lyfter den stigande tidvattnet alla båtar, även med ökande konkurrens inom landets sportartiklar. Och varumärken har blivit inkasserade. Nike, till exempel, spelade en tillväxt på ca 9,5% (pdf) förra kvartalet i Kina. Adidas såg försäljningen hoppa 22% (pdf) i landet fram till 2016.
Detta är bara början, säger dessa märken. ”Vi tror att vi bara har repat på ytan av vår tillväxtpotential på den här viktiga marknaden”, säger Mark Parker, VD för Nike, som redan är det bästa varumärket i landet. I samtal med investerare den 21 mars.
”I Kina är möjligheten enorm,” berättade Nike-varumärkespresident Trevor Edwards investerare.

Demografi

Kina har 415 miljoner årtusenden, enligt en rapport från 2015 av Goldman Sachs, som överskrider de 350 miljoner människor som utgör de sammanlagda arbetande befolkningarna i USA och Västeuropa.
Kina har redan världens största medelklass, och det växer fortfarande. Goldman Sachs uppskattar att landets sammanlagda inkomst kommer att växa med cirka 3 biljoner dollar under det närmaste årtiondet.
Sport deltagande

Kinas årtusende generation är väldigt annorlunda än den som föregick den. Det är mer globalt kopplat på grund av teknik, och det har en stark konsument aptit, matchad av stigande köpkraft. Ekonomisk utveckling medför ett intresse för nya aktiviteter, särskilt idrott.
Högre inkomster, utöver att bara leda till mer diskretionära utgifter, tenderar att leda till ökad andel av fritidsaktiviteter och sport, som Morgan Stanley noterade i en notering till 2015 för investerare. Redan gymnasiet medlemskap i Kina har fördubblats sedan 2008, enligt siffror från China Business Research Academy rapporterade av (paywall) Financial Times. Och antalet maraton som äger rum i landet har ökat sexfaldigt under de senaste fem åren, Nike noterade på sitt samtal.
Statsinvesteringar

I ett försök att bli en global fotbolls supermakt har Kinas regering lovat att ha mer än 70 000 fotbollsplaner redo i hela landet fram till 2020, en ökning med cirka 20 000 från 2013 års totala. För att hjälpa till att uppnå målet, meddelade den kinesiska presidenten Xi Jinping att planen skulle expandera landets ”sportekonomi” till 850 miljarder dollar år 2025, vilket skulle göra den till världens största.
Den kinesiska regeringens sportstopp handlar inte bara om braggingrättigheter. För att motverka stigande hälsoproblem som fetma och diabetes har det också uppmanat medborgarna att vara mer fysiskt aktiva. Landet lanserade en nationell fitnessplan fram till 2020 som kommer att innebära betydande investeringar i idrotts- och fitnessanläggningar.
Tillsammans skapar dessa projekt förutsättningar för ett mer aktivt samhälle, och aktiva människor behöver aktiva kläder.

Aptit för aktiva kläder

Sportkläder bär för närvarande den globala klädindustrin, och Kina är inget undantag. Förra året hoppade försäljningen av sportkläder 11% i Kina, enligt forskningsföretaget Euromonitor, medan den totala klädomsättningen ökade med bara 5%.
Liksom otaliga shoppare runt om i USA och Europa utvecklar kinesiska konsumenter en smak för aktiva kläder som vardagskläder. ”De vill ha en mångsidig bit sko, eller de vill ha kläder som de kan göra sport i, men också gå till sociala tillfällen”, säger Colin Currie, Adidas VD för Greater China till CNBC. ”Du vet i lägre tier städer, det är okej att gå till ett bröllop eller att arbeta i Adidas.”
Som sportkläder lutar sig vidare mot mode, köper rika kineser det, ibland på bekostnad av lyxetiketter. Euromonitor uppskattar att Kinas marknad för sportkläder kommer att överträffa det för lyxvaror senast 2020.
Märkesmarknaden, som Kinas hemmagjorda idrottsmarknad Anta, kan vara den största mottagaren av den nya kinesiska atleticismen, eftersom utländska märken som Adidas och Nike ses som modeprodukter lika mycket som träningsprodukter. Men kinesiska shoppare vill också ha märkets prestige och upplevda kvaliteten på utländska etiketter, vilket ger företag som Nike och Adidas en fördel gentemot inhemska rivaler. Dessa två företag är faktiskt Kinas främsta sportkläder märken med marknadsandelar.

Lämna ett svar